Authentieke winkelinterieurs in de kijker

beeld_interieurwandeling1Herita, arsène vzw (zowat opvolger van Erfgoed Vlaanderen) en de stad slaan de handen in elkaar om enkele merkwaardige, authentieke winkelinterieurs in de kijker te plaatsen. Het gaat om de interieurs van drogisterij De Walvis (ingericht in 1919) en wijn- en drankenhandel L. De Clercq (gebouwd in 1905), beiden in de Ankerstraat. Er komen tien exclusieve wandelingen, begeleid door Katherine Ennekens, auteur van het boek ‘Goud bewaarde winkelinterieurs’. Het interieur van De Walvis prijkt op de kaft van het boek. “Veel parels verdwijnen. Winkelinterieurs zijn een heel kwetsbaar erfgoed”, zegt Katherine Ennekens. Soms is men verplicht om verbouwingen te doen omwille van reglementeringen.” Zoals dat bv. het geval is omwille ven hygiëne bij bakkers en slagers. “Het boek is een pleidooi om zorgzaam om te gaan met dit erfgoed”, voegt ze eraan toe. “Zo’n winkelinterieurs opnemen in een inventaris en trachten die te beschermen, zijn troeven voor een stad”, onderstreept directeur Kristl Strubbe van Herita. “We hebben al de Open Monumentendag, maar we willen eigenlijk het hele jaar door open monumentendag. Dit initiatief van tien exclusieve wandelingen past hierin.” De tien exclusieve wandelingen, met een lus door de stad naar de Ankerstraat, vinden plaats woensdag 6 mei, woensdag 20 mei, zaterdag 30 mei, zaterdag 6 juni en zaterdag 20 juni, telkens in voor- en namiddag. Inschrijven kan door gratis lid te worden van Herita. Snel naar de site, dat kan door hier te klikken.

Op de grote foto de laatste uitbaatster van De Walvis, in gezelschap van Kristl Strubbe, schepen Charlier en burgemeester Dehandschutter voor de wand met liefst 120 laden.

De foto’s hierna: authentieke gevel van De Walvis, het pand van de wijn- en drankenhandel en uitbater L. De Clercq in het authentieke winkelinterieur (klik op de foto om die te vergroten).

beeld_interieurwandeling2beeld_interieurwandeling3beeld_interieurwandeling4

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: