‘Achterkant van station’ verdwijnt (op termijn)

beeld_masterplanstationDe noordzijde van de stationsomgeving, gemeenzaam ‘de achterkant van ’t station’ genoemd, verdwijnt op termijn. De stad presenteerde een ‘masterplan’ dat de noordzijde aantrekkelijker moet maken. Op het plein van de Jan Breydelstraat komt een nieuwe Tovertuin, basisschool van het GO, op de huidige locatie komen een parkzone en woonprojecten (zowel langs de Noordlaan als Slachthuisstraat) net als op de site van het afgebroken slachthuis en de Noordlaan maakt tussen de tunnel onder de sporen en Vijfstraten plaats voor een weide. Het masterplan voorziet ook in een rechtstreekse verbinding tussen de Rode Kruisstraat en een vernieuwde toegang tot het NMBS-station. “Alles is in stelling gebracht om het versnipperde, ondergebruikte en verouderde stationsgebied om te vormen tot een kwaliteitsvolle woon-, werk en leefomgeving”, klinkt het. Al zal het niet van vandaag op morgen zijn dat station en spoorlijn niet langer een ‘breuklijn’ vormen tussen het noordelijke en zuidelijke stadsdeel. Het plan omvat vier ruimtelijke principes: een park van vier hectare (zo’n acht voetbalvelden groot), ruimte voor kleinschalige kantoren en een dynamiek van wonen, school en buurtfuncties, wonen in het binnengebied tussen Herdersstraat en Slachthuisstraat en tenslotte een vernieuwde toegang tot het stationscomplex aan een ‘groen plein’ en een ‘lig- en evenementenweide tussen de tunnel onder de sporen en Vijfstraten (langs evenementenhal Bau-Huis dus). Met de diverse eigenaars van de terreinen moeten nu verdere concrete afspraken worden gemaakt. Het stadsbestuur vraagt alvast subsidies aan om het park aan te leggen. “Het project zal stap voor stap concreet worden”, zo luidt het. De volledige uitvoering is dus nog niet van vandaag op morgen. En dan mag er in de uitvoering geen kink in de kabel komen voor één of meerdere partners die dit project moeten realiseren: GO!, stad, privé-eigenaars, subsidiërende overheid. De realisatie van een woonproject op de voormalige slachthuissite staat los van het geheel en kan snel. Volgende en absoluut noodzakelijke schakel is – vooraleer de huidige af te breken – een nieuwe basisschool aan de Jan Breydelstraat. Dan kunnen daar de woonprojecten, park en verbinding tussen Rode Kruisstraat en station worden gerealiseerd. De lig- en evenementenweide is nog zo’n ‘losstaand’ project.

Op de foto een impressie van woonproject op de slachthuissite en de lig- en evenementenweide tussen Bau-Huis en spoorlijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: