Sint-Niklase Klaartjes-kaas is wereldtop

beeld_kaasrijperij-De-Wilde

Zilver bij de World Cheese Awards. De ‘Klaartjes kaas perfect oud’ van de Sint-Niklase kaasrijperij De Wilde aan de Hoog-kamerstraat, mag zich voortaan ‘wereldtopper’ noemen. Filip en Gudrun en dochter Celine (foto) zijn wat blij met deze erkenning. “Onze eerste deelname en meteen prijs. Niet te geloven, hé”, zegt Celine. De ambachtelijk gerijpte kaas maakt al dertig jaar als ‘eigen merk’ deel uit van het assortiment van dit familiebedrijf. De kaas wordt bereid uit Noord-Hollandse melk, afkomstig van lichte, zilte weidegronden. Na twee maanden komt de zeer jonge kaas naar het bedrijf in Sint-Niklaas, waar het na rijping in het Sint-Niklase bedrijf Klaartjes kaas wordt. Na vijf tot zes maanden rijping is die ‘pittig belegen’ en na twaalf maanden ‘perfect oud’. De helft van de kwaliteit/smaak dankt de kaas aan de melk, de andere helft aan de rijping in Sint-Niklaas ! Celine De Wilde stuurde voor de World Cheese Awards in Birmingham (Groot-Brittannië) de ‘perfect old’ in. Wat de Oscars zijn voor de film, zijn dit de ‘medailles’ voor de kaas. De 2727 kazen (in diverse categorieën zoals Gouda, witschimmelkazen, geit, schaap, bleu, gepasteuriseerde of verse melkkazen, enz;) worden anoniem en genummerd geproefd door zowat 250 experten van over de hele wereld, in teams van vier. Zij kennen gouden, zilveren en bronzen medailles toe. Per team is er een favoriete kaas die ‘goud’ krijgt. Uit al die ‘gouden’ kazen komt uiteindelijk de ‘wereldkampioen’. Dit jaar de Bath Blue. Dat Klaartjes Perfect Old met ‘zilver’ is bekroond, is hoe dan ook een ‘gouden opsteker’ voor het Sint-Niklase familiebedrijf. beeld_kaasrijperij-klaartjeskaasIn de categorie Gouda (dat verwijst niet naar de Nederlandse stad, maar naar het type kaas met harde korst) staat Klaartje met ‘zilver’ in gezelschap van Beemster Classic Cono. Kaasrijperij De Wilde is als groothandel actief in de driehoek Antwerpen-Gent-Brussel. Het bedrijf heeft niet alleen de ‘eigen’ Klaartje, maar ook heel wat andere Europese kazen, eieren (onder het merk Berkenhof) en andere zuivelproducten in het assortiment. Het bedrijf levert uitsluitend aan de detailhandel, horeca en marktkramers. “Een bewuste keuze”, zegt Filip De Wilde.

Op de foto boven Filip, Gudrun en Celine in de kaasrijperij waar de kaas, een stock van liefst vijftig ton, rustig kan rijpen op ‘hoge temperatuur: 12 tot 15° C.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: