Nacht van de Academies: tekenen vs muziek

beeld_pc-nachtvdacademiesVan zaterdag 23 januari 12 uur tot zondag 24 januari 12 uur vindt de Nacht van de Academies plaats. Vierentwintig uur zijn er evenementen in de Academie voor Muziek, Woord en Dans en de Academie voor Schone Kunsten. Het is geen confrontatie tussen tekenen en muziek, maar een samengaan. Bezoekers kunnen zelf actief deelnemen. Het kunstenfestival laat gratis genieten van wat beide academies te bieden hebben, want de gewone lessen zijn mee ingeschakeld in het programma. “De Vierkante Zaal is zowat het ankerpunt. Omdat de Dag van het DKO naar april-mei is verschoven, wilden we het jaar inzetten met een gezamenlijk evenement. Het is wel een beetje uit de hand gelopen”, geeft SASK-directeur Niko Van Stichel mee. Er zijn liefst meer dan honderd ‘moment-evenementen’ in de uur-tot-uur agenda en dan zijn er nog een dozijn ‘doorlopende activiteiten’. In de Vierkante Zaal wordt getekend, is er vrij podium (inschrijven kan nog tot 17 januari via de website samwd.be) en vinden een aantal muzikale optredens plaats. Op de koer zorgen ‘food trucks’ voor versterking, maar kunnen liefhebbers zich onder meer uitleven met krijt op enkele Mini-Coopers en graffitispuiten op een toiletwagen. De Annex is een rustpunt en je kan er 24 uur kortfilms bekijken. In de SAMWD is er op de tweede verdieping een ‘poëziebordeel’: woordwerkers fluisteren je sensuele woorden in het oor. Naast het Vrij Podium, waarop lokaal talent de kans krijgt zich te tonen, is er ook nog een blazersconcert. De Foyer van de stadsschouwburg is ook heel wat uren geopend als rustige keuvelomgeving. De Nacht van de Academies opent feestelijk zaterdag om 12 uur zonder officiële speech (de schepenen zwijgen en zitten stil: ze worden getekend!) maar met muzikale omlijsting door het orkest o.l.v. Kris Matthynssens. De Nacht sluit ook feestelijk zondag van 11 tot 12 in de Foyer met receptie, aperitief en muzikale omlijsting door het pop/jazz combo Yves Peeters. In de Vierkante Zaal is er een grote brunch: iedereen mag wat lekkers meebrengen dat verzameld wordt op de grote bankettafel! Het complete programma, uur per uur, kan je op de site van de academies raadplegen, of voor de muzikale toetsen in onze evenementenkalender-muziek. Toch enkele leuke uitschieters:

  • zaterdag 14-19 uur ‘houtgravure XXL (op een grote plaat wordt grafiek geëtst met een freesmachine) waarvan zondag door mddel van een betonwals een afdruk wordt gemaakt;
  • reuze-domino in de traphal (er dondert van alles naar beneden)
  • doorroltekenen (zo 9-10 uur) met éénwieler, skatebord, rolschaatsen step, …
  • boeken op muziek (za 15-16 uur) als een muzikale interpretatie door leerlingen
  • huisdieren tekenen (za 16-18 uur): breng uw huisdier zoals een hond, kat, parkiet of konijn mee voor een teken-shoot
  • muzikaal zijn er optredens van onder meer het vocaal ensemble, het gitaarensemble, het klarinettenensemble, Velvet Morning, Band of Eli, Nomad Swing Trio, Sitting Duck, Black Jaguar Club, dj Carolientj en een nachtelijke sessie (van 3 tot 6 uur) door Wim Van Lierop.
  • Doorlopend zijn er onder meer kunstruil, bic-tekenen, foto-registraties, striptekenen, …

Op de foto de academie-directies, schepen Charlier en wat je de coördinatoren van de 24-uursmarathon kan noemen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: