Stijn Van de Voorde wint Cultuurprijs 2016

beeld_cultuurprijs-stijnvandevoordeDe Sint-Niklase cultuurraad reikte in de stadsschouwburg de 13de Cultuurprijs uit aan Stijn Van de Voorde. Dat leverde hem onder meer een fotoportret op (foto) van fotograaf Paul De Malsche. Otium won in de categorie Debuut 2016, Coup de Ville kreeg de prijs voor Cultureel Evenement 2016 en Out of My Box werd winnaar in de reeks Culturele Organisatie 2016. Ira A. Goryainova maakte van de laureaten (gekozen uit 43 voordrachten) een filmpje en Paul De Malsche een fotoportret. Stijn Van de Voorde (39) bracht in 2016 de succesvolle theatervoorstelling ‘Prachtig in zijn genre’, die ook in 2017 nog tal van Vlaamse podia aandoet. Tijdens ‘De Warmste Week’ brandde de vlam op de VRT-toren voor alle goede doelen van Music For Life. Stijn waakte een week lang bij de vlam. “Stijn steekt zijn liefde of verwondering voor zijn Sint-Niklaas niet onder stoelen of banken. Zijn thuisstad, die volgens hem nooit slaapt tot 19 uur ’s avonds, is de ideale uitvalsbasis voor de creatieve zijsprongen van deze duizendpoot. Als 18-jarige vrijwilliger in het jeugdhuis Den Eglantier, was deze creatieveling met zijn fratsen reeds een blikvanger”, zo luidt het in het juryrappor, dat ook voor de andere laureaten de lof zingt:

  • Otium is opgericht door Hannes Rooms, Felix Goedemé en Wannes Dewanckel, drie jonge twintigers uit Sint-Niklaas die met hun vereniging experimentele elektronische muziek een plaats willen geven in het Sint-Niklase cultuurlandschap. Op 25 juni 2016 organiseerden ze , in huis Vandenbergh op Grote Markt 19 voor het eerst BEAM, wat staat voor Belgian Electronic Arts & Music.
  • Coup de Ville, een organisatie van WARP, maakte voor de editie 2016 op een constructieve wijze gebruik van gebouwen, pleintjes en sites in de stad, waardoor het bezoek aan de exhibitie ook een ontdekking werd van onbekende plekjes in de stad. Meteen werd het ook één van de weinige evenementen met een bovenlokale uitstraling en met nationale weerklank in de media en in het bezoekersprofiel.
  • Out of My Box ontstond in 2013 als initiatief van enkele personeelsleden en cliënten van het psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus. De naam ‘Out of My Box’ verwijst naar het uit de comfortzone treden, durven vertellen over psychische kwetsbaarheden en ze bespreekbaar maken.

De uitreiking vond plaats tijdens de Avond van de Cultuurprijs. Kimberly Dhndt zorgde voor productie en regie en Pierre Callens voor de presentatie. Er waren ook optredens van onder meer Patrick Stevens, MXS (Maximillian Stevens), Michiel De Malsche, Out of My Box en Pieter Peirsman en live drawing door Evelien Hoedekie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: