Archipel, meer dan één weekend boeken

beeld_archipel2017Zondag 23 april is Wereldboekendag, in Sint-Niklaas al een aantal jaren ingebed in ‘Archipel, het boekenweekend’. Dit jaar is het méér dan een weekend, want de eerste activiteit vindt plaats vandaag, donderdag 20 april, en de laatste is gepland donderdag 27 april. Zondag om 11 uur is er – in de marge – in het stadhuis de uitreiking van de Poëzieprijs door CC Boontje. De ‘boekenevenementen’ op een rij:

DONDERDAG 20 APRIL

 • 20 uur, in het SteM, Zwijgershoek: bespreking van het boek ‘Kinderen van Theresienstadt’ door Herman Vandormael, doctor in de geschiedenis en ere-conservator van het kasteel van Gaasbeek.
 • VRIJDAG 21 APRIL
 • 10.30 uur, in het SteM, Zwijgershoek: De metamorfosen van een literaire vos – studiedag met zes internationaal gereputeerde wetenschappers die hun bevindingen brengen in korte, krachtige lezingen.
 • 20 uur, Kasteel Walburg:‘De onzichtbare liefde in Sint-Niklaas’ – Stacy Suy, Koen Van Hoeylandt, Bart Plouvier, Gaetane Van Geertsom en Johan de Vos, over het laatste hoofdstuk van ‘Het Boek van Sint-Niklaas’. Muziek: Blue Rabbit.
 • 20.30 uur, Masereelhuis: 28ste Nacht van de B(r)oze Dichters: Meer dan twintig dichters brengen eigen werk met een maatschappijkritische invalshoek. Dit kan boos of broos zijn, kort of lang, muzikaal of slam. Gratis toegang. Tijdens de pauzes is er livemuziek.

ZATERDAG 22 APRIL

 • 9.30-12.30 uur, in Koek & Ei, Heymanplein: Literair Ontbijt in de Bib. Het Literair Ontbijt vormt de apotheose van ‘Klinkers’, een project dat startte in november 2016 in het bestek van ‘800 jaar SintNiklaas’. Van 1 maart tot 22 april publiceerde ‘Klinkers’ op haar website kortverhalen van bekende en minder bekende auteurs, die de stad Sint-Niklaas als onderwerp hebben.
 • 11 uuur, SteM, Zwijgershoek: opening Selectietentoonstelling Biënnale 2017 en proclamatie van de Internationale Exlibris- en Kleingrafi ekwedstrijd Sint-Niklaas 2017
 • 13.30-17 uur, Zaal Familia, Truweelstraat: Boekengeefplein door Italofi elen en andere boekenliefh ebbers duiken in hun bibliotheek en deponeren vijf of meer écht goede boeken op de Geeftafel. De ‘gevers’ snuisteren rond en worden ‘nemers.’

ZONDAG 23 APRIL

 • 10.30 uur, Foyer Stadsschouwburg: Poëzie op zondagmorgen met poëzieperformance door Tom Lanoye, muzikaal omstuwd door Teun Verbruggen en Nicolas Rombouts.
 • 11 uur, stadhuis: uitreiking 23ste poëzieprijs van Culturele Centrale Boontje.
 • 14 tot ca 15.30 uur, Paterskerk: Lanoye-wandeling met gids in de Elisabethwijk
 • 15.30 uur, ’t Oneindige Verhaal, Stationsstraat: Bleri Lleshi stelt ‘Inaya – brief aan mijn kind’ voor. Inaya, zo zal het eerste kind van Bleri Lleshi heten. Het boek is een reflectie over de geest van onze tijd, over problemen, hoop en toekomst.
 • 16 uur, Standaard Boekhandel, Stationsstraat: Letterlente met onder meer Eva Daeleman over haar recente boek ‘Het jaar van de hond’.
 • 18 uur, De Casino: uitreiking van de tweede Confituur Boekhandelsprijs voor het beste boek 2016. De prijs gaat naar Jeroen Olyslaegers voor ‘WIL’. De lofrede wordt uitgesproken door historicus Bruno De Wever.

MAANDAG 24 APRIL

 • 20 uur, SteM: Italiaanse lezing ‘Leonardo Sciascia’, een Siciliaans auteur van alle tijden’.

DONDERDAG 2 APRIL

 • 20 uur, in Muziekcafé Thalassa, Kleine Laan: Het Verloren ei brengt slam poetry en andere poëzie van hoge gisting. Na de pauze is er open microfoon voor al wie zijn gedichten wil brengen.

Wereldboekendag is een evenement dat jaarlijks, sinds 1995, op 23 april wordt gehouden door UNESCO ter promotie van lezen, publicatie en auteursrechten. De datum werd gekozen omdat die in Spanje al sinds 1923 in het teken stond van boeken: op die dag werd de schrijver Miguel de Cervantes geëerd. In 1998 haakten ook de boekhandelaars in Sint-Niklaas, samen met het Cultuurcentrum en tal van andere cultuurpartners, hun initiatief hier aan vast met Archipel, hét Sint-Niklase boekenweekend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: