Tricksters, dubbelexpo in SteM en bij WARP

beeld_trickster-expoIn deze zomermaanden kunnen de liefhebbers kennis maken met Tricksters, in een unieke dubbeltentoonstelling in het SteM en bij WARP, in Huize Buytaert. Bij Tricksters staat de vos Reynaert – en bij uitbreiding alle andere schelmen – centraal, vandaar ook de steun van het Reynaertgenoootschap. Tricksters is te zien van donderdag 29 juni tot zondag 6 augustus.

Tricksters is een tentoonstelling met werk van Stefan Balleux, Clare Benson, Joseph Beuys, Caroline Coolen, Gert Cools, diverse antiquariaten, Brian Coutinho, Ronny Delrue, Paul de Vylder, Tom Liekens, Jacques Lizène, Flup Marinus, Tuur Marinus en Lars von Trier over inspirerende dierenfabels, een onmogelijke eenheid met de natuur, oordelen en veroordelen, en de dubieuze kick van een Tricksterbestaan. Trickster (het Engels voor oplichter, bedrieger, schelm) een archetypische figuur die dubbelzinnige eigenschappen heeft. Een figuur die bewonderd kan worden om zijn betere en (soms) bovennatuurlijke eigenschappen, maar die door zijn slimheid anderzijds ook kans ziet onder de druk van de machtigen uit te komen. In het Nederlandse verhaalonderzoek is de slimme vos Reynaert uit het dierenepos Van den vos Reynaerde een voorbeeld van een schelm-figuur. De expo Tricksters is deze zomer te ontdekken op twee locaties in Sint-Niklaas: Huis Buytaert in de Apostelstraat 20 en in het stedelijk museum SteM aan Zwijgershoek. Openingsuren bij WARP di 19-23 uur en za & zo 14-17 uur en in he SteM woe tot za 14-17 uur en zo 11-17 uur. De toegang is gratis. Een geleid bezoek op zondag is mogelijk. Info en inschrijven voor een rondleiding via info@warp-art.be. Donderdag 29 juni opent de kunsttentoonstelling Tricksters met de performance Still Animals van Tuur Marinus.

In ‘Still Animals’ komen de fotoboeken van E. Muybridge tot leven. . Iconische fotoreeksen als de springende kat of de vliegende duif worden fysiek vertaald door naakte menselijke lichamen, die subtiel gemanipuleerd worden door gecamoufleerde performers (foto hierna).beeld_stilanimals

Op de slotdag, zondag 6 augustus, vindt in Sint-Niklaas de Euromarkt plaats (men verwacht 100.000 bezoekers op vrijdag, zaterdag en zondag). In de tuin van Huis Buytaert vindt dan een marktje plaats met kunstboeken. Het project vindt plaats in het kader van 800 jaar Sint-Niklaas.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: