Burgemeester ondertekent eerste horeca-charter

beeld_ondertekening-horecacharterBurgemeester Lieven Dehandschutter ondertekende het eerste ‘charter op het sluitingsuur’, mede met Alain Van Steenlandt van Plaza Central op de Grote Markt. Het charter schaft het nachtelijke sluitingsuur af en de taks daarop, in ruil voor het engagement van de horecauitbater voor verantwoord uitbaten van zijn zaak in goed nabuurschap. Voor horecazaken geldt nu een sluitingsuur van 1 tot 5 uur op weekdagen en van 2 tot 5 uur op zaterdag. De ondertekening van het charter geeft vanaf nieuwjaar een permanente nachtvergunning.

“Een en ander kadert in een administratieve vereenvoudiging en afschaffen van achterhaalde belastingen”, zegt schepen voor middenstand Carl Hanssens. Zowel stadsdiensten als politie én uitbaters van horecazaken sparen heel wat tijd uit met deze vereenvoudiging. Eerdere maatregelen zijn onder meer de afschaffing van de belasting op tapperijen en slijterijen en op loggia’s. Ook de hervorming van een reeks belastingen (onder meer die op drijfkracht) naar één eenvoudige en transparante Algemene Bedrijfsbelasting maakt daarvan deel uit. De hervorming van de belasting op inname openbaar domein, naar een eenvoudig systeem op basis van ingenomen oppervlakte, is dat eveneens. Voor horecazaken die geen aanvraag doen voor het (individuele) charter, verandert er niets. Willen zij een afwijking op het sluitingsuur, dan moeten ze zoals voorheen, telkens een aanvraag doen. Met de ondertekening van het charter engageert de horecauitbater zich om zijn zaak verantwoord uit te baten. Dat houdt onder meer de zorg in voor netheid, aandacht voor alcohol- en drugsproblematiek en geluidsoverlast voor de buurt. Houdt de uitbater zich niet aan de afspraken, dan kan de permanente vergunning ook ingetrokken worden. “Wie zich tot nu ook al niet aan de voorwaarden hield, zal zich ook eerst moeten bewijzen”, stelt de burgemeester.

Op de foto: Alain Van Steenlandt en burgemeester Dehandschutter zetten hun handtekening onder het charter. Korpschef Johan De Paepe van de politie Sint-Niklaas en schepen Hanssens kijken toe.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: