Zeven grote werven op de Grote Markt

beeld_verfraaiing-grote-marktVanaf volgende maand starten ‘zeven grote werven’ om de Grote Markt geleidelijk te verfraaien met groenelementen, zoals boombakken, bloemkorven, pergola’s, zitelementen met groenwanden. Ook de glaspartijen aan de oversteekplaatsen worden vervangen: de rubberen matten –om valpartijen op het glas te voorkomen – verdwijnen en maken plaats voor antislipglas. Dat is identiek als de glazen vloer op verdieping 1 van de Eifeltoren in Parijs. De geraamde kosten voor het geheel: zo’n 570.000 euro.

“Voor het concept moesten we rekening houden met de beperkte doorgroeiruimte voor bomen, die bovendien te lijden hebben van strooizout”, zegt schepen Christel Geerts. De dienst beheer openbaar domein werkte daarom creatieve oplossingen uit. Een studieopdracht reikte ideeën aan. Volgende maand verschijnen 40 boombakken van 1,5 op 1,5 meter rondom de Grote Markt. Daarin komen meerstammige bomen (of grote struiken zo je wil) zoals Kardinaalsmuts, Schijnhulst, haagbeuk en Perzisch ijzerhout. De bakken zijn verplaatsbaar, bijvoorbeeld ter gelegenheid van grote evenementen. Komen voorjaar komen er opnieuw 20 bloementorens en 55 bloemenmanden. Vanaf volgend jaar zijn er ook 55 extra bloemenmanden voorzien in de straten die uitmonden op de Grote Markt. Aan de luifels, langs de binnenzijde van het marktplein komen er groene pergola’s. Op de houten esplanade worden in september ook tien zitelementen met een groenwand van 1,8 m. hoogte geplaatst. De totale kostprijs van deze ingrepen wordt geraamd op 270.000 euro. Maar en zijn ook nog andere ingrepen uitgevoerd of gepland. De bestaande windschermen werden vorig jaar al vervangen, net als het straatmeubilair. De geleidestroken voor blinden worden nu vervangen. “De betonnen ribbelstroken gingen te vaak kapot”, motiveert schepen Gaspard Van Peteghem. De glazen vloer was bij regenweer gevaarlijk glad. Om valpartijen te vermijden, werden er rubberen matten gelegd. Nu zou er dus een gedegen oplossing komen. Tenslotte is ook de plaatsing voorzien van twee infokiosken, één in de buurt van de lift kant Stationsstraat en één achteraan de Stationsstraat aan de Conferderatie Bouw. Bedoeling is ze te plaatsen voor juni. “De groendienst zal inmiddels ook nagaan of de bomen die nog rond de Grote Markt staan, te redden zijn”, zegt schepen Geerts. “Een reddingsoperatie zoals op het stationsplein was geen optie want dat zou zo’n 700.000 euro kosten. De bomen hebben op de Grote Markt te veel te lijden van strooizout dat in de bodem sijpelt.”

Op de foto schepenen Gaspard Van Peteghem en Christel Geerts, met (midden) Tim Verfaillie van de dienst Openbare Werken, op de rubberen matten die op de oversteekplaatsen zullen verdwijnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: